Introductie
Wanneer je een film kijkt gebeurt er van alles in beeld om het interessant te houden. Hoe de film uiteindelijk overkomt op de kijker, hangt voor een groot deel af van het werk van de editor. Het tempo, ritme, de muziek, de geluidseffecten, kleurgebruik of eventueel graphics en animaties vormen samen de edit. Deze elementen hangen nauw met elkaar samen, maar hoe gebruik je ze om je verhaal mee te vertellen?
Hier zijn vijf tips waarmee je jouw edit interessant maakt en houdt!
-
Muziekkeuze
De muziekkeuze bepaalt een groot deel van de sfeer van de film. Wanneer je onder een emotionele scene epische muziek zet, krijgt het een hele andere lading dan wanneer je emotionele pianomuziek gebruikt. De juiste muziek is dus van groot belang.
Op bepaalde momenten juist geen muziek gebruiken kan ook krachtig werken.
Een film die bijna volledig gebouwd is op muziek is Baby Driver. De muziek en acties die gedurende de film voorbij komen zijn van te voren compleet uitgedacht en uitgetekend. De omgeving en de handelingen van de acteurs lopen in lijn met de muziek.
In de video hieronder zie je de openingsscène van de film. Des te vaker je hem bekijkt, des te meer relatie zie je tussen de muziek en wat er zich in beeld afspeelt!
"Tip: gebruik eens meerdere nummers in een video, of gebruik voor een gedeelte zelfs een keer geen muziek."
2. Tempo en ritme
Op basis van welke boodschap je wilt overbrengen – of welk doel je wilt bereiken – bepaal je het tempo van de edit.
Als je de film voor een jonge doelgroep maakt of bedoeld is voor gebruik op social media, dan ligt het tempo van de shots vaak heel hoog en monteer je vaak op het ritme van de muziek.
Als je een personage aan het woord hebt die een verhaal vertelt, kun je er voor kiezen om meer op gevoel te editen. Het tempo is wat lager om zo meer de emotie te voelen van het personage. Het verhaal staat dan meer centraal
"Tip: bedenk eerst wat het doel is van de scene/video – en bepaal dan de muziek. Sneller is niet altijd beter."
3. Geluidseffecten
Door geluidseffecten toe te voegen, kun je op verschillende momenten in een video ergens de nadruk op leggen.
Het gebruik van geluidseffecten maakt een film levendiger. Pas wel op, want een teveel aan geluidseffecten kan er ook voor zorgen dat het juist onrealistisch wordt. Dit ken je misschien wel van oude vechtscènes.
Door de bank genomen zorgen (subtiele) geluidseffecten ervoor dat een video veel meer begint te leven. Je wordt als het ware direct een scène ingezogen.
Wist je bijvoorbeeld dat de geluiden in natuurfilms – zoals vogels, krekels en geluiden zoals onweer – voor een groot deel achteraf zijn toegevoegd?
"Tip: Bedenk welke onderdelen je in de video wilt benadrukken. Gebruik een bestaand audio effect om zo tot het geluid te komen wat je nodig hebt. Kun je deze niet vinden, probeer dan eens om het geluid zelf na te maken en op te nemen. Soms werkt het nóg beter als je meerdere geluiden combineert (layering)."
4. Graphics en animatie
Graphics en animaties kan je op veel verschillende manieren inzetten.
Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van titels om specifieke dingen duidelijker in beeld te brengen, maar met animatie kun je ontzettend veel kanten op. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos – de enige beperking is je creativiteit (en hoe krachtig je computer is 😉 ).
Heb je nog niet zoveel ervaring met het animeren, dan zijn er ontzettend handige websites waar je projectbestanden kunt downloaden. Deze zijn vervolgens op een simpele manier naar eigen wens aan te passen.
Een aantal van deze websites zijn:
"Tip: overweeg of een animatie van toegevoegde waarde kan zijn.
Als je er voor kiest om animatie elementen te gaan gebruiken, houd het in het begin simpel zodat je jezelf niet eindeloos verliest in het finetunen van de animatie.
"
4. Kleurgebruik
Als je wel eens gewerkt hebt met videobestanden uit een professionele camera, dan heb je wellicht gemerkt dat de kleuren uit de camera heel grijs en grauw zijn. Deze beelden bevatten weinig contrast en weinig kleur (saturatie).
Het lijkt wellicht of de camera stuk is, maar dit heeft een reden. Deze beelden worden bewust zo opgenomen, omdat dit een stukje voorbereiding is op wat de editor er later mee gaat doen. Omdat er weinig kleur en contrast in het materiaal zit, kan de editor zelf in grote mate bepalen hoeveel contrast en (welke) kleur hij in de video terug wilt zien. Andersom is dit heel lastig: materiaal waar al veel contrast en kleur in zit, krijg je niet zo gemakkelijk meer aangepast.
Door deze kleurcorrectie kan je als editor nog een extra laag toevoegen aan de sfeer van de film. Je hebt namelijk veel invloed op de stijl van de video.
Zo kun je de video bijvoorbeeld een bepaalde tint geven, zoals ze er in The Matrix ervoor hebben gekozen om de film een groene tint te geven. Dit hebben ze gedaan om de film een digitaal gevoel te geven.
In video’s met een Mexicaanse setting (of bijvoorbeeld ook Westerns), zie je dat ze veel oranjetinten gebruiken/toevoegen om het een warme uitstraling te geven.
Meer weten?
Heb je een vraag over het editen van video’s, dan kun je altijd contact opnemen via de chat rechtsonder in beeld, of via het contactformulier op deze website.
Heb je een vraag of opmerking, dan kun je deze hieronder kwijt!